Can life be any better?

Damn, I love my life!  Like... i can do whatever the hell i want! I wanted to come to Paris, i did it. What's next? the moon? well.. nobody's holding me back so before you know it you'll see me on the moon waving right back at you. 


Summer 2011. See the sky above me? that's my limit!!!!!!!!

Friday, mighty, Friday

Ja jävlar, vart ska man börja med den här fullproppade fredagen? Jag kör koronologisk ordning. Dagen började med skola och på fredagshåltimmen tog vi oss till La Défense (as usual) för att ta vår fredagsfika. På est. verksamhet var vi på en utställning av Diane Arbus verk.. hon var fotograf i Amerika under 60-talet. Det var rätt intressant. Efter det gick vi till svenska skolan och hade en träff med franska ungdomar som var ascoola. Verkligen assköna, så nu har man skaffat lite fler franska kontakter. Känns nice. Därefter hade vi bestämt att vi skulle på bio för att se "Millenium", hollywoodversionen av "Män som hatar kvinnor". Jag tyckte inte den var så bra för att vara ärlig. Den svenska versionen är absolut mycket bättre. Filmen slutade kl 12. och då var man tvungen att ta sig hem. Ensam. Från La Défense. Vilket sägs vara JÄTTEEEEEEfarligt. Asså förlåt mig, men varför känns det inte så farligt som folk säger? Visst, jag tror dom, tar ju det säkra före det osäkra o så.. men jag känner mig rätt trygg när unga (lugna) folk bara står o chillar medan de väntar på bussen, känns inte så farligt. Men fine. I get the picture, man ska inte utmana ödet. Där går gränsen till living on the edge och så... 

Så när jag satt på bussen tänkte jag lite... La Défense är ju ändå Europas största businesscenter... definitivt ett intelligensens centrum. Hur kan det vara möjligt att det sent på dygnet förvandlas till ett nav för kriminella gäng? Hur motsägelsefullt är inte det? Fast i och för sig, det är väl det som är det coola med storstäder. Allt o inget funkar där. 

Nu till frågan varför jag skriver detta klockan 2 på natten? simple. Jag blev övertrött och behövde nåt att göra typ. 

Godnatt!


Fotografiska färdigheter. yup, I got them ;)


Fredagens nya vana. nice.


Jag vid place de la Concorde :)


Fotografiska färdigheter. yup, Malin's got them aswell ;)


The Da Vinci Code

Det var så jävla coolt att gå på Louvren i lördags så att jag kände bara att jag var tvungen att läsa om da vinci koden. Nu orkar jag inte göra det med tanke på att det är en bok på 500 sidor så jag såg filmen istället. I och för sig är filmen inte alls lika bra som boken, men eftersom jag har läst boken förut så kommer jag ihåg allt som står i den under tiden jag kollar på filmen. Det var så jävla coolt att se på filmen nu och se alla Louvrens salar som jag varit i. Varenda gång filmen visade nån tavla en nån plats på Louvren vi var på kände man "Oh shit, där var ju jag för någon dag sen!!" Och nu när jag kollade på filmen igen så kom jag ihåg var Maria Magdalenas grav slutligen låg. Så om man ska tro Da Vinci koden så ligger Maria Magdalenas grav precis här: 



Under den lilla Pyramiden, långt ner begraven i Louvrens grunder ligger (enligt Da Vinci koden) Jesus fru, Maria Magdalena, beviset för att kristendomen är byggd på en lögn. Synd att det här inte gå att ta reda på ifall det är sant eller inte genom att använda källkritiken vi får lära oss i skolan om... 




ingenting

Det är typ vad jag har gjort idag. Somnade halv 2 igår, fråga mig inte varför för jag vet inte. Så har gått runt och varit lite som en zombie idag.. suttit vid datan och dödat tid.. inte alls varit aktiv med franskan, känns inte så bra. Dock har jag gjort en sak värd att nämnas. Var ute och sprang en runda i lilla courbevoie, området jag bor i. Brände lite kalorier..väl behövligt. Hoppas morgondagen blir lite mer intressant.

Jo.. en till annorlunda grej var att vi gick till Hôtel de Ville och kollade in en utställning av Sempé som ritat och skrivit serien om le petit Nicolas. En känd seriefigur i Frankrike. 


Bild på min besökstatistik. Undrar nästan det. Bestämmer folk innan vilken dag alla ska besöka min blogg elr? 
aaaaaaaaaaaja godnatt <3

Here we go again...

“When someone loves you, the way they say your name is different. You know that your name is safe in their mouth.”



When you're done doing you'r daydreaming you come to the conclusion that love is still nothing but a game.

Arrête maintenant.

Det är helt omöjligt alltså. Att göra ekonomi i Paris. Det går inte. Ordet spara har vi inte riktigt lärt oss på franska ännu... Idag träffade jag Kajsa och Malin för en liten runda i Montmartre (Sacré-Coeur området), men det blev ju så mycket mer än så. Vid lunchtid tog käkade vi i en lite billig restaurang.. typ pommes o hamburgare, nothing special liksom men efter det unnade vi oss en drink på ett mysigt ställe. Jag valde en "Pink Lady" som var väldigt söt och efter den var jag nöjd. Damerna, å andra sidan beställde en andra omgång och levde lyxlivet på en söndagkväll ;)

När vi var klara vid baren och hade gått därifrån kommer vi förstås på att vi borde ha gått på toa innan vi gick. Tur som det var hittade vi offentliga toaletter precis i närheten som dessutom var gratis, så vi ställer oss i kön. Där dörren öppnas kommer en tant ut och vi börjar gå in. Plötsligt kommer det en man bakom oss ropandes att vi ska vänta, så vi blir helt förvånade. Så säger gubben att man ska vänta för att toan stängs först, så renar den sig själv o sen kan nästa person gå in, gubben var förstås tantens man och var väldigt upprörd över att vi skulle hinna in i toan innan den var ren och se vad hans fru hade gjort där inne... hahaha orkar inte! 

Efter toan blev det La Défense och 4 temps ännu en gång. Hittade en skitsöt svart kortklänning på Mango men kunde inte köpa den. Hamnade lite i Schack-matt läge idag. Hade jag köpt klänningen så hade jag inte haft råd att gå ut nästa helg för att fira Malin, men nu när jag itne köpte den så har jag inget speciellt att ha på mig när vi ska ut. Dagens I-landsproblem.... 

Så det var väl hela dagen idag i korta, långa drag.Godnatt :)












Le Louvre

Vill börja med att säga ett ord som beskriver hela Louvren. Underskattat.

Japp. Hela Louvren är underskattat av den anledning att så fort man säger Louvren så tänker alla "Mona Lisa" och allt annat glöms bort, men efter att man har varit där så inser man att Mona Lisa är en miljontedel av allt som finns där. Visst man fattar ju att det är asstort, men jag säger bara det. FYFAN vad stort det är, man inser inte riktigt förrän man har varit där hur jävla stort det är!!! Vår guide berättade att hela Louvren består av 70.000 kvadratmeter utställningsyta och vi gick bara "snabbt" igenom vilket ändå tog oss 4 timmar. Fatta grejen, alltså?

Efter Louvren tog jag, Lisa och Lovisa oss till en gata som var full med japanska restauranger. Himlen för en sushiälskare med andra ord. Konstigt att jag börjat älska sushi med tanke på att jag förra månaden hatade det... menmen. Efter lunchen stack Lisa hem medan jag och "dulle" (Lovisa) gick till Galeries Lafayette - ett enormt varuhus som varit en gammal opera. Väldigt coolt inuti och fullt med folk pga den pågående rean (som barskrapat allas våra konton)






Venus de Milo











Uppvärmning

Idag har man haft en väldigt bra dag. Först började en vanlig fredag. Vid slutet av skoldagen hade vi estetisk verksamhet och då gick vi till Paris museum för modern konst. Vi såg en utställning av en skulptör som heter Baselitz och det var väldigt intressant. Tyvärr har jag inga bilder på det eftersom man inte får fota på utställningar... Efter skolan körde jag, Alice, Kajsa, Lisa och Lovisa en liten uppvärmningskväll i Latinkvarteren innan en riktig utgång nästa helg för att fira Malin som fyller 18 idag. Vi började med att äta en härlig middag på en mysig restaurang och efter det gick vi vidare till en latino-klubb i närheten. Tog oss nån drink och bara hängde och hade det astrevligt. Kvällen blev rätt tidig, men som sagt, det var ju uppvärmning ;)

Imorgon är det lördag men trots det blir det ingen sovmorgon. Ska upp 8 för att hinna till Louvren för att få en guidad tur. Lär bli intressant. 

Nattinatti :) 

P.S alla bilder med asbra kvalité är tagna med Rebeckas kamera (Jagochparis.blogg.se) men på mitt minneskort eftersom hon hade glömt sitt i datan en dag så hon fick låna mitt. Teamwork! 







Latinkvarteren




Bron med alla kärlekslåsen 




Bild från idag :)


CLub Havana. yeyee


Les madames aussi, biensûr ;)



En fait, à Paris on fait comme ca

Man börjar sakta vänja sig vid storstadslivet med de sena skoldagarna och att behöva ta sig runt i stan. Nu när jag har lärt mig bussar, tåg och metro känner jag mig som värsta Paris-proffset. 

Idag åkte vi skridskor vid Hôtel de Ville med halva delen av klassen som hade idrott. Det var ganska mysig stämning med musik och allt och på lördag ska jag gå på Louvren. Ska bli rätt kul, yao. För övrigt börjar man komma in rätt bra på storstadslivet. Ska bara vänta på efterlängtade 18 års-dagen och sen är det leva livet gäller!!


Rebecka och Alice chillin vanillin på håltimmen


I WANT YOU 


Ni där hemma har utsikt över Lund C när ni fikar. Vi har utsikt över Arc de la Défense. Avisar??


Alla barnen drack kaffe på Starbucks förutom Malin, hon åt Mcdonalds meny i smyg heheheh ;)


elles font du patinage ;)




Paris 2012!




halva SSP :)


Hôtel de Ville. Aningen större än Grand, va ;)? 



i am titanium

två veckor som jag har varit här i Paris nu känner jag redan att jag har hämtat så jävla mycket. Bara att bo i en så fin familj  som jag gör är sjukt inspirerande. Livet känns så härligt just nu. Det känns som att jag har hela framtiden för mig och jag kan göra precis vad jag vill. Jag vara så jävla orolig för hur Paris-grejen skulle bli innan jag kom hit och nu när jag är här och allt känns bäst så känns det som att jag inte är rädd för något längre. Kan göra vad jag vill, när jag vill. 

Btw. Idag lunchade jag med några franska tjejer på skolan. De var astrevliga att prata med och bara en sån sak att de sa att man var duktig på franska gjorde att man blev så glad! Känns bra att ha tagit initiativ och skapat nya kontakter. För att sammanfatta lite kort så har jag haft en grymt bra dag :)

I Am Titanium.

Feelings and all that shit.

When do we know when to take our walls down and let someone in?

Answer: When whe're really sure they want to get in...?



lyxigt värre

Har bestämt att detta inlägget ska handla om lyx, och då har jag minst sagt några grejer att ta upp. (Nu förväntar ni er värsta grejen va?) JO! För det första så har man alltid hört alla andra Europaelever klaga om hur mycket de saknar svenska matvaror när de är utomlands. "Fan vad jag saknar kaviar..mellanmjölk..kanelbullar osv osv men framför allt hör man alla klagomål om hur mycket man saknar godis! Gammalt hederligt svenskt lösgodis, det saknar alla! Dock behöver vi som är i Paris inte alls sakna det för lilla jag har nämligen hittat en alldeles svensk liten godisaffär nära Sacre Coeur! Förutom att handla lösgodis kan man också ta sig en runda dit om man har hemlängtan ;). Mer perfa än så blir det inte! 

...Fast jo! Det här blir andra helgen jag bor hos min värdfamilj men det är först nu jag inser persiennernas värde! Nu snackar jag inte om såna grå/vita aluminiumpersienner som alla blattar har i fönstrena som man snurrar på en pinne för att fälla och öppna..29:90 st på IKEA. Nixnix! Här snackar vi persienner som mörklägger hela rummet oberoende på vilken tid på dygnet det är! Vi snackar fjärrkontrollsstyrda persienner som sitter inne i fönstret! Vi snackar persienner som man ser på film! Och såna persienner har jag i mitt rum. Jag tror ingen (som inte har dem) förstår lyckan av att vakna på morgonen i fullständigt mörker, trycka på knappen, höra persiennernas ljud som rullas upp och kisa av solljuset som lyser upp hela rummet. Voìla! Där har ni mig, varje lördag och söndag morgon!!


Tog ingen bild på den lilla godisbutiken för det var mörk och jag pallade inte, men här är hemsidan.. www.karamell.fr om nån känner sig sugen och vill hitta dit :)


Det är alltså INTE sånt här skräp jag har på rummet. Jag ska ta en bild någon dag och lägga in så man får se vilken lyx jag är omgiven utav!! *host* fast persiennerna är faktiskt high class!

La def-def-def

Vi hade FFK idag fförsta gången i skolan. Med FFK menas den lokala kursen som vi läser här i Paris - Frankrike och fransk kultur. Vi började med att åka till La Défense och prata om deffans historia, när man byggde området, arkitekturen bakom de olika skyskraporna, triumfbågen osv. Kan berätta lite om det vi fick veta idag då jag tyckte att det var rätt intressant själv så då kanske ni gör det med :)

La Défense är alltså Europas största affärsområde med 4000 företag som har sina kontor där. Det jobbar 200.000anställda där varav 500.000 passagerare reser igenom området varje dag! La Défense är byggt på tre nivåer. Högst upp står byggnaderna och där kan bara människor gå, på nivån under färdas trafiken och underst går metrotrafiken och tågen. Faktum att man skulle bygga på detta sätt samt att La Défense ligger precis vid den "historiska axeln" (Strecket som går igenom hela Paris som börjar vid Triumfbågen på Louvrens gård, går igenom Champs Èlysées och den kända triumfbågen och slutar vid den moderna triumfbågen i La Défense) gjorde bygget av hela området svårare eftersom man under inga omständigheter fick bygga på höjden för att skymma den historiska axeln, men man klarade det ändå. 

Triumfbågen i sig började byggas år 1985 och stod färdig 1989. Designern bakom bygget var en dansk designer vid namn Otto von Spreckelsen. Triumfbågen invigdes år 1989 för att fira 200-års jubileet av den franska revolutionen och den är så stor att det sägs att hela Notre Dame får plats i den.

Vi som var på lektionen idag fick såklart höra på mycket mer spännande grejer men detta tyckte jag var det mest intressanta, sen är det såklart mycket roligare att se allting själv. Så här kommer massa bilder :)!










Den här statyn har gett namn till hela området. Den föreställer de franska hjältarnas heroiska insats i det fransk-tyska kriget därav namnet "La Défense" som betyder "Försvaret". Den här statyn är det enda förutom triumfbågarna som står på den heliga axeln. Dock är den nedsänkt så att den inte skymmer den heliga axeln i alla fall. 


Trimumfbågen sett från La Défense


Några av byggnaderna på La deffff

sa någon rea!?

Om man tycker att Nova och Entré är packat på mellandagsrean, ja då ska man fan ta och testa Quatre Temps i La Défense under Vinterrean (som de kallar det)!!! Har nog aldrig sett så mycket människor i en och samma byggnad i hela mitt liv. Jo, en gång när jag var på vm-kval Danmark-Albanien, men då var vi på en arena där det är meningen att man ska vara så många. Här kunde man inte ens ta ett halvt steg utan att nafsa nån annan i röven. 

Men trots att det var så mycket folk och skolväskan vägde ton (eftersom vi drog till 4temps fortast möjligt då det sved i oss när vi tänkte att "för varje sekund som går, säljs ett plagg som skulle kunna vara mitt") lyckades jag (survivor som jag är) att få med mig hem väldigt mycket fint! Och priset för det? Inte mer än 156 euro motsvarande 1434,17 svenska riksdaler!!!

Så vad fick jag då för denna magiska summa?



* 1 halsduk
* 4 par strumpor
* en stickad tjocktröja
* 1 Kavaj
* 1 par jeans
* 1 silvrig stickad tröja
* 1 svart skjorta
* 1 liten borste
* 1 ögonskuggspalett
* 1 body lotion
* 3 par lösögonfransar

sen köpte jag också 1 bh och 5 par trosor men sånt tycker inte jag man fotar. Känns lite... nja. Det räcker väl med att säga :)

så nu är jag en väldigt nöjd chey, puss!

Stammis hos eiffeltornet

Idag lämnade jag kameran hemma i tron att jag skulle dra hem direkt efter skolan eftersom jag var ovanligt trött när jag vaknade imorse. Men ack så fel man kan ha. Eftersom vi slutar halv ett på tisdagar så kände några av oss att vi inte orkade dra hem redan då. Här i Frankrike är arbetsdagarna mycket längre i Sverige. Här håller man på till vanligtvis klockan sex på kvällen, så att gå hem klockan halv ett innebär ett evigt väntande på att någon ska komma hem. Visst är det skönt att vara hemma ensam ibland men efter ett tag är det inte lika kul längre.

Så efter att vi hade bestämt att vi inte ville hem så tog jag och Kajsa och drog in till Eiffeltornet. Jag hade ju varit där dagen innan så det var ju givet att jag skulle visa vägen (och vara fett stolt för att jag kunde det, hehe) Jag hade ju inte alls planerat att jag skulle ut efter skolan så ja lämnade kameran hemma. Kajsa, däremot tog några bilder på oss när vi käkade crêpes med Eiffeltornet i bakgrunden (Jag menar, hur jävla fransk får man bli!?!?!) så om dom kommer upp någonstans kan ni vara så säkra på att jag snor dem och lägger upp dem här (om de blev snygga ofc) 


För att inte detta inlägg skulle bli dödstråkigt lägger jag upp den här bilden på mig och Rebecca från första gången vi fikade i Paris. (döda mig inte om du ser den, beckish hahah!) Anledningen till att hon håller i sina ögon är som jag också sagt tidigare att hon blinkar varje gång en blixt utlöses! SÖTT!

Ici, là bas, partout!!!!

Här, där, överallt! Japp, där har jag varit idag. Jag hade så jävla roligt. Dagen började med att jag drog till skolan tillsammans med min älskvärda värdsyster. Efterskolan var det ut i Paris som gällde. Jag har sett Notre Dame, Eiffeltornet, varit på Champs Èlysées och på massa andra ställen! Visst, man kan söka upp Paris på google, särskilt med tanke på att det är världens mest fotograferade stad (enligt nån källa på tv jag såg för några månader sen) och se massa, massa bilder och tro sig att man har sett Paris, men att se det i verkligheten är så jävla mäktigt! Helt otroligt. Inga bilder gör rättvisa för den här stans... ja, vad ska man säga.. finns inte ens ord för att beskriva Paris med... men typ pathos! den här stan har jävligt mycket pathos! Alltså känsla... själ.. Japp. Paris har så jävla mycket Pathos. Så är det! 

Njut av bilderna, tyvärr är de det enda jag kan dela med mig av. Önskar att jag kunde dela med mig av utsikten för den är 1242587589943876983476389784758298475 gånger bättre än bilderna, but that's life. 


Tydligen ska LV ha tappat chic-poäng bland fransmännen eftersom alla asiatiska turister lämnar sin årslön där, om ni fattar vad jag menar. No offence, asians. 


La grande finale på Champs Èlysées! :)


Om du tittar längst upp i det vänstra tornet så ser du en liten Quasimodo som står och vinkar.
(Nej, knast. Det finns ingen där ;D)


Pont des Arts - En bro där alla kära har skrivit sitt namn på ett lås och låst fast det vid brons stängsel. Allt man ser är självklart massa lås. På andra sidan vägen, på brons andra stängsel har folk börjat låsa sina lås då det börjar bli ont om plats på den här sidan.


Denna stora skönhet på 324 m + antennmasten högst upp byggdes av Gustave Eiffel (därav namnet "Eiffeltornet") på 1800-talet och vann första pris i värdsutställningen (I think).


Som sagt, när man står där är känslan obeskrivlig. Men för att försöka beskriva den så: känner man sig typ jätte, jätte-liten... 


Merci beaucoup :)

Living on the Edge

Igår tillbringades alltså kvällen hemma hos Lovisas värdfamilj. Hon hade bjudit hem oss tjejer eftersom hennes värdföräldrar skulle iväg på teater. Hennes värdbror som är 95a och btw väldigt söt hade också bjudit hem några av sina vänner, så vi käkade hos lovisa och njöt av livet lite. Vi köpte lite godis och chips som vi krängde med lite rosévin för att det är typ billigare än läsk... Helt rätt. En stor flaska rosé kostar 3 euro som är = knappt 30 spänn!! believe it or not... I alla fall. Lovisa bor typ längst upp på en kulle och när man efter jävligt mycket pustande och fett med mjölksyra i benen äntligen kommit upp på kullen så såg man eiffeltornet som lös så jävla fint! Det var den starkaste Paris-känslan jag haft hittills. Och undrar ni varför detta inlägget döpts till "Living on the edge" så får ni undra bra länge. Tyvärr är det ett internskämt oss paris-töser emellan ;)


Mallan saknas på bilden och så har vi ju Rebecca som blinkar varje gång blixten utlöses, haha


Billigt och bra. Att korken trilla i flaskan beror på min inkompetens att öpnna den :)


Ja, vad kan det vara som blinkar där borta ;)?

Vad är Paris utan konst?

Igår, fredag, hade vi vår första estetiska verksamhetslektion och till skillnad från de som har kursen hemma i Sverige behöver inte vi sitta i ett trångt, varmt litet rum och måla av varandra utan vi får besöka utställningar i stora palats och skåda konst av Picasso och hans vänner. Yesyes! 

Igår var vi alltså på ett ställe som heter "Grande palais" och som betyder stora palatset på franska, hehe. Där hade de samlat MASSA konst från hela världens muséer som var främst av Picasso, Cézanne och Matisse men också några andra lite mindre kända konstnärer. Det var helt sjukt att kolla på deras konst för om man lutade sig lite närmare och kollade ordentligt så såg man sprickorna på färgen och att de (såklart) var helt äkta!!! ascoolt! 

Utöver det var vi en sväng på quatre temps som är ett stort köpcenter vid La Défense och inhandlade lite grejer. Idag ska min värdsyster visa mig en lite snabb väg så jag enkelt kommer hem (ni som läst tidigare inlägg vet att jag behöver det, haha...) och sen kanske jag ska hem till Lovisa som har bjudit hem oss, får se om jag vågar ge mig ut ensam igen :) 

Hej så länge!


Grande palais, alltså



Alla vi nyblivna parisare :)


Det är de där små sakerna som ger den rätta känslan, eller hur? ;)


Vissa bilder talar för sig själva...




"Femme au chapeau" (Kvinna i hatt) målad av Matisse, en av de vi såg igår. När den här tavlan kom ut i början av 1900-talet blev det mycket snack om den för att det var ett helt annorlunda sätt att måla på än vad som var vanligt vid den tiden. Då målade man inte med så starka färger och vackra damer var inte gröna i ansiktet, vilket gjorde att den här tavlan blev skandalomsusad. 


Nu à la Serviette (Naken med handduk) målad av Picasso 1907, en av hans första abstrakta tavlor. Igår fick vi i uppgift att rita av en av tavlorna och då satte sig en stor del av gruppen ner framför den här tavlan och började rita av den. Folk som gick förbi tittade över axeln på oss och stod där och beundrade oss och sa till våra lärare hur duktiga vi var. Någon hade till och med undrat om vi kom från en konstskola i Paris, en av dem bästa var tydligen den skolan, haha. Ja, där ser man.

En tur i Marais

Idag på franskan fick vi i uppgift att tillsammans med några helårselever välja ut ett område i Paris som vi ska redovisa om muntligt på nästa lektion. Min grupp valde Marais. Det är ett judiskt kvarter i Paris där man också kan hitta massor med homosexuella bar. Vi tog tunnelbanan dit och såg oss omkring lite i kvarteret. Jag åt också min första, riktiga, franska crêpe som var med nutella och bananer. Big success! Det var väl allt jag hade för den här gången. Njut av bilderna :)


dessertutbudet i skolan varje dag. Självklart är det olika alternativ från dag till dag ;)


Svenska Institutet i Marais, Paris...


...Som hade massa konstig konst. Fråga mig inte vad detta hade med Sverige att göra..kanske var konstnären svensk, I dunno...


En byggnad med "franska balkonger" där någon fransk kung hade bott


Så här parkerar man i Paris, där det saknas 4 miljoner parkeringsplatser...


Hôtel de Ville.

Panik - Paris!

Efter idag lär ordet Panik vara starkt kopplat med Paris för mig! Så här var det. Efter skolan skulle jag och några klasskompisar gå och köpa franska simkort för att skaffa franska nummer. Efter det var jag tvungen att ta mig hem själv eftersom de andra tog en annan metrolinje. Så jag hoppade på metron själv som tog mig till skolan. So far so good. Från skolan skulle jag gå hem, det brukar ta 20-30 min, men eftersom det bara är andra dagen är jag inte helt säker på vägen så självklart gick jag vilse som fan! Paniken, ångesten, rädslan jag kände var obeskrivlig. Flera gånger var jag nära på att börja gråta på gatan vilket man absolut inte ska göra för att då syns det att man är fett stressad och det märks att man inte vet vart man är på väg vilket signalerar att man är ny i stan - kanske turist och turister är enkla att rensa - råna. Så jag lyckades hålla tillbaks tårarna, kunde fan inte gå o mesa runt på Paris gator. 

Så medan jag gick och gick och gick hade jag La Défense framför mig. Jag kom in på området med de höga byggnaderna, precis mitt bland dem, så medan alla kostympryda herrar och damer lämnade sina moderna kontor kom en liten rädd Gilma gåendes mitt bland alltihop. Och tur var det kanske att jag hamnade där för att jag frågade en kille efter vägen och han var jättesnäll och kollade åt mig på sin iphone och jag fick veta att jag var 15-20 min hemifrån, så med hans hjälp hittade jag tillslut hem. 

När jag kom hem hade familjen dukat bordet och väntade på mig så att vi kunde äta, så jag öppnade dörren och steg in helt skakis och förklarade alltihop - på engelska för jag kände att jag inte alls hade nerver till att sitta o tänka ut hur jag skulle förklara. De var jättesnälla och förklarade för mig hur jag hade gått och hur jag skulle gå nästa gång. Sen erbjöd sig min värdsyster att visa mig en enklare väg, till helgen, hur jag kan komma hem. Det var underbat. Jag kände mig verkligen hemma när jag kom in och de hjälpte till att lugna mig lite. Kändes Underbart!

<3

PARIS!!!

Jag är här! Jag är i Paris äntligen! Vi kom fram igår och dagen var lite (jävligt) tröttsam. Gick upp vid 4 för planet lyfte 7. Kl 9 var vi framme i Paris och en tant från skolan väntade på oss. Först åkte vi till svenska skolan där vi fick se oss omkring lite. Sen tog lärarna med oss ut på en fika ute i Paris och vi gick också till den franska skolan. Vi fick vårt schema också, ganska ok schema. På kvällen, runt klockan 6 kom våra familjer och hämtade oss. Nervositeten var ENORM när man träffade sin familj. All franska man lärt sig under sex år var som borta. Tunghäfta är det rätta ordet... men efter ett tag fattade man grejen och det blev lättare att kommunicera. För övrigt vill jag bara påpeka att det franska språket är ingen lek! det vi lär oss i skolan är typ 1% av hur språket egentligen är för att i skolan pratar vi typ såhär: Bonjour-------comment---------tu------t'appelles? (strecken symboliserar pauserna mellan orden) och här pratar dom typ såhär: bonjourcommenttut'appelles? Visst, just den här meningen är ju inte så svår, men när man snackar om frågor,begrepp, termer, olika svåra samtalsämnen och så... ja då får man fan spetsa öronen för att försöka hänga med! 

I alla fall. När vi kom hem till familjerna åt vi middag, i min familj är det pappan som lagar maten. Vi äter väldigt fin och fransk mat. Jättegott! Eftersom jag var så trött efter resan och allt igår så ursäktade jag mig fint (precis som man måste göra på franska ;)) och gick och lade mig vid 9 på kvällen. Nästa morgon blev jag hämtad av en tjej som också går på skolan som bor ganska nära mig och så hade vi följe till skolan. Maten i skolan är AWESOME!!! vi får efterrätt (doughnuts, chokladpudding etc!!!!) olika sallader och själva rätten! Efter skolan gick vi några stycken ut i Paris. Vi stack till La Défense som är det nybyggda området i Paris med massa höga byggnader och där även L'Arc de Défense finns. Vi tog metron som btw är Helt fantastiskt! Alla linjer går HELA tiden, Jag har varit här i två dagar nu och jag har typ inte väntat på metron i mer än 5 min totalt!! helt sjukt! Men man får passa sig för metron, särskilt om man är tjej, det finns massa tunnlar i metron där man går för att byta linje och det kan vara ganska freaky på kvällen. 

Imorgon börjar jag runt 9 medan min följekompis börjar tidigare så jag får ta mig till skolan själv. Hur ska detta gå!? fortstättning följer... (Awesome cliffhanger, va? Har jag inte uppdaterat min blogg på 2 dagar så vet ni att jag gick vilse)


La grande Arche de Défense ;)


Mina Paris-mates vid L'arc


Letandes efter ett shopping-center i närheten av La Défense kom vi in i en byggnad som verkade vara halvt kontor, halvt restauranger


Till slut hittade vi det vi sökte :)




RSS 2.0